Menu
Bezienswaardigheden / Bredevoort / Gebouwen / Nieuws

Sint Bernardus – Bredevoort

In het historische centrum van de vestingstad Bredevoort staat, op de voorburcht van het vroegere kasteel Bredevoort, het pand van het voormalige sanatorium Sint Bernardus.

In 1764 liet luitenant-kolonel Jan Satink van het Regiment Nationale 7 in het Staatse Leger op de oude voorburcht van het kasteel een huis bouwen. Door huwelijk was de familie Roelvink verbonden aan de Satinks en zij erfden in 1800, na het overlijden van Jan Satink al zijn bezittingen. 

In 1897 kocht Hermann Schepers het huis van de familie Roelvink en verkocht het door aan pastoor Bernardus Mulder van de Bredevoortse parochie. De pastoor wilde er een ziekenhuis in vestigen. De Zusters Franciscanessen van Thuine hadden van de bisschop van Osnabrück toestemming gekregen om de taak van de ziekenverzorging op zich te nemen. Hierdoor ontstond het R.K. Sanatorium St. Bernardus Gesticht dat tot 1933 bleef bestaan. 

Vanaf 1933 werd het gebouw bejaardentehuis. De Zusters Franciscanessen van Thuine werden opgevolgd door de Zusters van St. Jozef uit Amersfoort, die de verzorging van de bejaarden op zich namen. Dit bleven zij doen tot 1970, toen de profane Stichting Verzorgingstehuis St. Bernardus hun taken overnam. De Zusters van St. Jozef verlieten in 1985 Bredevoort definitief. Hiermee kwam een einde aan hulp en onderwijs aan de katholieke bevolking van Bredevoort door de zusters. Na de overname door de Stichting werd het voortbestaan van “St. Bernardus” onzeker. In 1988 kwam er geld beschikbaar voor de restauratie en modernisering van het gebouw. Twintig jaar lang bleef “St. Bernardus” nog aan ’t Zand gevestigd. In 2008 werd het verzorgingstehuis verhuisd naar nieuwbouw, net buiten het centrum in het Ambthuis. In 2015 werd bekend dat het pand een horecabestemming zou krijgen en in februari 2015 opende het Hotel De Heerlijkheid er zijn deuren. 

Aan de achterzijde van het pand bevindt zich het Vestingpark St. Bernardus. De voormalige tuin van het Sanatorium ligt op de voormalige verdedigingswallen van de stad. Na het vertrek van het verzorgingstehuis werd de tuin eigendom van de Vereniging Bredevoorts Belang, die het park ingrijpend liet renoveren. Oude zieke bomen werden verwijderd, waarvoor jonge vitale bomen terug werden geplant. Door het park werd een ruim 200 meter lang “zwevend pad” aangelegd van betonnen elementen die zo’n 25 cm boven het maaiveld uitsteken. Het pad verbindt, dwars door het park de voormalige bolwerken Vreesniet en Treurniet, die samen met vier andere bolwerken ooit de verdedigingswerken van de vestingstad vormden. Het park is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk voor het publiek en ligt aan de Kruittorenstraat 1. 

Locatie:

Voormalig verzorgingstehuis Sint Bernardus
’t Zand 23
7126 BG Bredevoort