Menu
Bezienswaardigheden / Bredevoort / Gebouwen / Kerken / Nieuws

H. Hart en H. Georgiuskerk – Bredevoort

Op het oude bastion Ossekop in Bredevoort staat sinds 1876 de katholieke H. Hart en H. Georgiuskerk.

Tot aan de Reformatie, eind 16e eeuw gingen de Bredevoortse katholieken naar de oude Sint Joriskerk in het centrum van het stadje. Na de Reformatie werd het de katholieken verboden om kerken te bezitten en gingen de Bredevoortse katholieken ter kerke in de Kruiskapel in het Duitse Hemden, net over de grens. 

In 1798 mocht de katholieke gemeenschap van Bredevoort weer een kerk bouwen. Deze werd gebouwd tegenover de plek van de huidige kerk, door twee huisjes aan elkaar te koppelen, het dak te verwijderen, de muren op te trekken en het geheel te voorzien van een nieuw dak. De muren werden wit gepleisterd en de kerk werd gewijd aan de heilige Georgius. De oude Middeleeuwse kerk, in het centrum van de stad was oorspronkelijk aan dezelfde heilige gewijd en heette sindsdien, ook na de Reformatie, St. Joriskerk. Om naamsverwarring te voorkomen, werd de katholieke kerk vernoemd naar de Latijnse variant op Sint Joris, Georgius. 

In 1871 werd A.E. Smorenburg pastoor in het vestingstadje. Hij had van de bisschop de opdracht gekregen om een nieuwe kerk te bouwen. Het eerste ontwerp werd gemaakt door Pierre Cuypers, naar voorbeeld van de katholieke kerk in Ruurlo, die hij ook ontworpen had. Met dit ontwerp werd echter niets gedaan. De destijds tweede kerkenbouwer van Nederland, Alfred Tepe uit Amsterdam kreeg vervolgens de opdracht. Hij ontwierp de huidige neogotische eenbeukige kerk. 

Van de gemeente Aalten werd 28 are grond verworven op het voormalige bastion Ossekop. De helft daarvan werd door de gemeente geschonken aan de parochie, de rest moest de parochie kopen voor het bedrag van f. 795,20. In 1876 werd de nieuwe kerk ingewijd door pastoor Smorenburg en gewijd aan het Heilig Hart van Jezus en de heilige Georgius. In de volksmond is de kerk beter bekend als de katholieke kerk, of de Georgiuskerk. 

De toren is vierledig en voorzien van een ingesnoerde naaldspits In de jaren ’60 is de kerk geheel gerenoveerd. In de kerk worden nog wel diensten gehouden, maar binnen afzienbare tijd zal deze worden onttrokken aan de eredienst. De Bredevoortse katholieke geloofsgemeenschap beraadt zich nog over de toekomst van hun kerk. 

Locatie:

H. Hart en H. Georgiuskerk
Kerkstraat 16
7126 AM Bredevoort