Menu
Bezienswaardigheden / Gendringen / Openluchttheater / Voorst

Openluchttheater Engbergen – Gendringen

In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd in het bestuur van het Gendringse Oranjecomité gedacht aan een mogelijkheid om in de open lucht een zang- of toneeluitvoering te kunnen geven. 

In het deel van Engbergen, waar nu het Openluchttheater ligt, was al een kuil aanwezig. Zangvereniging “Eendracht” ging een aantal keren proefdraaien door er te gaan zingen met ongeveer dertig zangers. Met succes. Het Oranjecomité besloot om een speelvloer en zitplaatsen te gaan bouwen. Uiteraard moest dit alles financieel wel haalbaar worden. Er werden o.a. aandelen uitgegeven om het geld bij elkaar te halen. 

In 1957 werd begonnen met de bouw. Onder leiding van de Gendringse aannemer Duking werd door een groot aantal vrijwilligers avond aan avond en zaterdags gebouwd aan de 18 ringen tellende tribune en de speelvloer. 

Halverwege de bouw schoot ook de toenmalige Ulftse ambachtsschool onder leiding van leraar H. Peters te hulp. Als stageproject konden leerlingen nu ook overdag aan het project werken. Dat bracht schot in de zaak. Op 27 juli 1858 opende burgemeester Cramwinkel van Gendringen het Openluchttheater. Het eerste optreden werd verzorgd door de Oostenrijkse Chorvereinigung Jung Wien.

De toren was toen nog niet klaar. De bouw ervan werd na de opening door vrijwilligers en leerlingen voortgezet. Het gemeentewapen van Gendringen dat in het muurwerk is ingemetseld was een examenstuk van de leerlingen van de ambachtsschool. 

Ruim zestig jaar na de opening bruist het Openluchttheater als nooit tevoren. De speelvloer kan door een immense parachute worden overdekt, zodat ook bij slecht weer opgetreden kan worden. En opgetreden wordt er in het Openluchttheater. Helaas in 2020 door Covid-19 natuurlijk niet, maar normaalgesproken zijn er vanaf mei diverse optredens. Variërend van coverbands tot toneelstukken en van musicals tot Amfipop, een geweldig popfestival met diverse regionale bands. Nauwe samenwerking met de DRU Cultuurfabriek zorgt ervoor dat bij zeer slecht weer de optredens in de popzaal, de SSP-Hal of het theater van de DRU doorgang kunnen vinden. In 2012 is het Openluchttheater opgeknapt. Er kwam een nieuwe speelvloer en ook de banken werden opgeknapt. Het hoofdgebouw kreeg nieuw sanitair, waaronder een invalidentoilet. Ook zijn er douches en toilet voor de optredende artiesten. Het theater wordt beheerd door de Stichting Openluchttheater Engbergen met hulp van vele vrijwilligers. 

Locatie:

Openluchttheater Engbergen
Bosweg 5
7083 AB Voorst
www.openluchttheater-engbergen.nl