Menu
Bezienswaardigheden / Breedenbroek / Molens / Nieuws

Kempermolen – Breedenbroek

Aan de Molenweg 23, de weg van Sinderen richting Breedenbroek, staat sinds 1882 de Kempermolen. 

In dat jaar begon de familie Kemper met het malen van graan in deze zogenoemde beltmolen, gebouwd door de Varsseveldse molenbouwer Kreeftenberg. De familie Kemper bleef sindsdien eigenaar van de molen, die nog altijd maalvaardig is. 

Eerst in 1975 en later in 2002-’03 werd de molen gerestaureerd en in 2003 in eigendom overgedragen aan de Stichting Kempermolen.

De molen met de voormalige beschuitbakkerij

In vroeger dagen was aan de molen van Kemper ook een beschuitbakkerij verbonden. De Kempers Achterhoekse Theebeschuit was een begrip in heel Nederland. Het langwerpige beschuit met een toplaag van suiker en kaneel, het liefst eerst ondergedompeld in de thee, was een begrip in heel Nederland. Via een omweg in Brabant en Doetinchem, kwamen de theebeschuiten terecht bij de bakker Kuipers in Winterswijk die ze onder de naam Kuipers Achterhoekse Theebeschuit produceerde in dezelfde bruine papieren zakjes als Kemper. In 2016 ging de productie over naar Hollandia in Enschede, die ze nu onder haar eigen naam, nog altijd in de vertrouwde zak met de even zo vertrouwde naam Achterhoekse Theebeschuit produceert. 

De molen wordt tegenwoordig iedere zaterdag “gedraaid” door de vrijwillig molenaar Hans Wikkerink. Een praktisch weetje: ondanks het adres Breedenbroek, staat de molen, weliswaar in het Breedenbroekse buitengebied, aan de rand van Sinderen. 

Locatie:

Kempermolen
Molenweg 23
7084 AV Breedenbroek