Menu
Fietsroute / Nieuws

Schabracq fietsroute

Als je door het Coulissenland rijdt, kom je ze ongetwijfeld tegen: de sculpturen van Alexander Schabracq, die ooit in Amsterdam o.a. het Damrak sierden. 

Alexander Schabracq is een beeldend kunstenaar, die vooral bekend is door zijn exotisch aandoende op totempalen gebaseerde beeldhouwwerken. In 1991 ontwierp hij samen met Tom Postma het straatmeubilair voor het Damrak en het Rokin in Amsterdam. Gietijzeren lantaarnpalen, bankjes, ‘amsterdammertjes’ enz. met de vorm van totempalen sierden ongeveer twintig jaar het Amsterdamse straatbeeld. Tot de gemeente Amsterdam het straatmeubilair in 2012 liet vervangen door moderner en meer functioneel materiaal. 

De kunstwerken, die in 1991 bij elkaar zo’n vijftig miljoen gulden hadden gekost, waren gedoemd om in de smeltovens van de Hoogovens in IJmuiden te verdwijnen, waar ze er als vloeibaar ijzer weer uit zouden komen. Tot groot ongenoegen van Schabracq. Ook het Nederlands IJzermuseum in Ulft kreeg lucht van deze plannen. Na lang onderhandelen tussen de gemeenten Amsterdam en Oude IJsselstreek, mocht de laatste de gietijzeren sculpturen gratis ophalen. 

In overleg met Schabracq werden de toen nog turquoise kunstwerken door vrijwilligers in door de kunstenaar aangegeven pastelkleuren overgeschilderd. De eerste sculptuur verrees in 2014 op het terrein van het DRU-Industriepark, waarna de rest werd verdeeld over een groot aantal markante plekken in de gemeente. 

Wat volgde was een fietsroute langs de Schabracq-sculpuren. Deze route is gratis verkrijgbaar in het toeristenbureau op het DRU-Industriepark. De route is 30 kilometer, met een optie tot een lus van 17 kilometer extra en voert je langs vele hotspots in de gemeente.