Menu
Bezienswaardigheden / Bredevoort / Kerken / Musea / Nieuws

Cultureel centrum Koppelkerk – Bredevoort

De Koppelkerk in Bredevoort is geen kerk meer. Er worden geen diensten meer gehouden, maar het is wel een cultuurtempel.

Voor de Tweede Wereldoorlog moest de gereformeerde gemeenschap van Bredevoort in Aalten naar de kerk. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten dat er in Bredevoort een eigen gereformeerde kerk gebouwd zou worden. In het gebied dat bekend stond als De Koppele, bij de gedempte gracht, werd een stuk grond cadeau gedaan aan de gemeenschap. Omdat het in een zeer laag gelegen gebied lag dat in de winter vaak onder water stond, moest de grond nog wel opgehoogd worden. In 1947 kon begonnen worden met de bouw. De gemeente Aalten had de gereformeerde gemeente vergunning verleend om een kerk te bouwen, maar een toren kreeg geen vergunning. De kerk werd in 1948 in gebruik genomen en in 1956 werd er, clandestien, toch een toren aangebouwd, in 1988 verhoogd met een klokkenstoel met luidklok. Het kan verkeren, want ondanks de illegaal gebouwde toren, besloot de gemeente Aalten in 2013 dat het gehele gebouw gemeentelijk monument werd. 

In 2006 fuseerden de Gereformeerde Kerk Bredevoort met de Hervormde Gemeente Bredevoort tot de Protestantse Gemeente Bredevoort. De Koppelkerk werd te koop gezet en de gezamenlijke vieringen werden in de St. Joriskerk in het centrum van het stadje gehouden. 

In 2012 werd de Koppelkerk aan een bouwbedrijf verkocht, die het verbouwde tot het cultureel centrum dat het nu is. Op 10 oktober 2015 werd het cultureel centrum geopend. Vanaf dat moment worden er wisselende kunstexposities, diverse concerten en lezingen gehouden. De Koppelkerk kent drie pijlers: 
* Kunsten: in de Koppelkerk staan de kunsten centraal. Overdag worden er wisselende exposities van beeldend kunstenaars gehouden, ’s avonds is de Koppelkerk podium voor muziek en/of theater. In de bovenzaal exposeren regionale en Duitse kunstenaars.
* Boeken: in het Boekencafé kun je bij de haard, in de gemakkelijke fauteuils boeken lezen en kopen. De boekenkasten wordt aangevuld door de boekhandelaren uit Bredevoort. Daarnaast treden ook dichters en schrijvers op in het Literair Café en worden er boekenmarkten en -beurzen georganiseerd. 
* Verdieping: In het Kenniscafé zijn verdiepende lezingen en boeiende kunstlezingen in aansluiting bij grote exposities in Nederland. Maandelijks worden de Tegenlicht Meet Ups georganiseerd, discussieavonden over urgente landelijke maatschappelijke thema’s, met onderwerpen uit het VPRO-programma Tegenlicht.

Openingstijden:

Vrijdag: 11:00u – 17:00u
Zaterdag: 11:00u – 17:00u
Zondag: 11:00u – 17:00u

Locatie:

Stichting Koppelkerk
Koppelstraat 35
7126 AG Bredevoort
koppelkerk.nl