Menu
Aalten / Bezienswaardigheden / Gebouwen / Nieuws

Gemeentehuis – Aalten

Aan het centrale plein in Aalten, de Markt, staat al sinds bijna twee eeuwen het monumentale gemeentehuis van Aalten.

Tot 1818 viel het dorp Aalten bestuurlijk onder het ambt Bredevoort. In 1818 werd het ambt Bredevoort opgesplitst in drie nieuwe gemeenten: Aalten, Dinxperlo en Winterswijk. De burgemeester van Bredevoort, Arnoldus Roelvink, werd burgemeester van Aalten en de eerste raadsvergaderingen vonden plaats in zijn woning in Bredevoort. Dit duurde tot 1825. Vanaf 1926 werd het statige herenhuis van Hesselink aan de tegenwoordige markt gebruikt als raadhuis. Tussen 1830 en 1877 zetelde ook het kantongerecht Aalten in dit huis. 

In 1843 kocht de gemeente het herenhuis en liet het verbouwen tot gemeentehuis in 1844. De oude brandweerkazerne, een verbouwde dorpsboerderij, die naast het gemeentehuis stond, werd in 1973 aangekocht en gesloopt. Op de plek van de brandweerkazerne werd een modern ogende aanbouw aan het gemeentehuis gebouwd. Tussen 1975 en 1978 werd ook het oude deel verbouwd en het geheel kreeg een voor die tijd moderne aanblik. 

Veel Aaltenaren vonden de moderne nieuwbouw ontsierend aan het historische plein. In 2016 en 2017 werd het gemeentehuis opnieuw gerenoveerd, waarbij de aanbouw van de jaren ’70 werd gesloopt en vervangen door historiserende nieuwbouw. Het geheel oogt nu meer als historische eenheid en past beter in het beeld van de Markt. 

Locatie:

Gemeentehuis Aalten 
Markt 7
7121 CS Aalten