Menu
Bezienswaardigheden / Gebouwen / Kerken / Nieuws / Ulft

Petrus en Pauluskerk – Ulft

Aan het Kennedyplein, midden in het centrum van Ulft, staat de Petrus en Pauluskerk. 

Eeuwenlang was Ulft een kleine buurtschap bij het dorp Gendringen. Pas met de opkomst van de ijzergieterijen van DRU (1754) en Becking & Bongers (1895) werd Ulft een dorp van enige betekenis. In het begon van de 17e eeuw woonden er in Ulft nog maar 10 gezinnen. De overwegen katholieke bevolking ging ter kerke in het net over de grens gelegen Anholt, of in schuurkerken in Gendringen. 

Met het herstel van de kerkelijke hiërarchie kreeg ook Ulft halverwege de 19e eeuw zijn eigen katholieke kerk, gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus. Deze kerk werd in 1865 ontworpen door de destijds belangrijkste kerkenbouwer, Pierre Cuypers uit Roermond en gebouwd op de plek van de huidige parkeerplaats voor de kerk. Begin 20e eeuw groeide Ulft hard door de bloeiende industrie. De buurtschappen Oer en De Pol werden bij het dorp Ulft gevoegd, Oer kreeg een eigen kerk, maar Ulftse kerk werd te klein. 

In 1949 werd begonnen met het zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe, grotere kerk. Deze werd gevonden in de buurt van de oude kerk. De Deventer kerkenbouwer Antonius Vosman, kreeg van het bisdom de opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen. Het werd een traditionalistisch ontwerp, een driebeukige kruiskerk met een ronde absis als priesterkoor. Tussen 1957 en 1959 werd de kerk gebouwd en in 1960 werd de oude kerk afgebroken. 

Het interieur van de kerk werd in 2011 ingrijpend gewijzigd, omdat de kerk te groot was voor het aantal kerkgangers. De zijbeuken werden afgetimmerd, opdat deze geen deel meer uitmaakten van de kerkzaal. Ze werden ingericht als vergaderzalen en toiletruimten. De kerk is nog altijd gebedsruimte voor de Maria Laetitiaparochie Oude IJsselstreek – Doetinchem. 

Locatie:

HH Petrus en Pauluskerk
J.F. Kennedyplein 1
7071 BT Ulft