Menu
Bezienswaardigheden / Bredevoort / Gebouwen / Kerken / Nieuws

Sint Joriskerk – Bredevoort

Midden in de vestingstad Bredevoort, op de Markt, staat de eeuwenoude Sint Joriskerk. Een kerk die meerdere keren zwaar beschadigd werd. 

De oudste fundamenten van de Sint Joriskerk stammen uit 1316, toen de kerk waarschijnlijk een kasteelkapel was van de burcht die op ’t Zand heeft gestaan. De kapel was gewijd aan Sint Joris, de heilige Georgius, de schutspatroon van de borgmannen van Bredevoort. Sint Joris, die de draak overwint. Daarom staat er geen, zoals gebruikelijk, windhaan op de torenspits, maar een afbeelding van Sint Joris en de draak. 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bij het Beleg van Bredevoort in 1587 door Prins Maurits is de, destijds grotere kerk dan nu, volledig afgebrand en de gewelven stortten in. De Reformatie begon in Bredevoort dus met een afgebrande en ingestorte kerk. In 1599 werd begonnen met de bouw van een nieuw, kleinere gotische kerk. In plaats van stenen gewelven, kreeg de nieuwe kerk een houten kapconstructie met een tongewelf. Veertig jaar later, in 1639, bleek de kerk toch te klein en werd begonnen met de bouw van de noordelijke zijbeuk. 

Deze uitbreiding was nog maar een paar jaar gereed, toen de kerk weer door rampspoed werd getroffen. Op 12 juli 1646 werd de kruittoren van het “ambtshuis” door de bliksem getroffen. Het opgeslagen buskruit kwam hierdoor tot ontploffen en er ontstond een grote brand in het stadje. Veertig mensen verloren hierbij het leven. Ook de kerk vatte vlam en liep door de houten kapconstructie aanzienlijke schade op. Weer moest de kerk worden herbouwd. 

“Groote Kerk te Brevoort”, de kerk zoals deze er voor het Beleg van Bredevoort uitgezien zou hebben.

In 1859 werd de kerk gepleisterd, deze pleisterlaag werd in 1949 weer verwijderd. Als gevolg van oorlogsschade werd in die periode de kerk omvangrijk hersteld. In 1967 volgde een volledige restauratie, waarbij de kerk in de staat werd gebracht, zoals we deze nu nog aantreffen. 

.

Locatie:

Sint Joriskerk
Markt 3
7126 AZ Bredevoort