De buurtschap Oer en de ijzergieterij van DRU zijn nauw met elkaar verbonden. Toen de “hut” ging groeien, groeide Oer mee. Dat heeft ertoe geleid dat in het begin van de 20e eeuw werd besloten dat Oer een eigen kerk kreeg.
De kerk, gewijd aan Antonius van Padua, werd in 1914 gebouwd naar een ontwerp van de Amersfoortse architect Herman Kroes. In hetzelfde jaar besloot het gemeentebestuur van Gendringen dat Ulft en de buurtschappen De Pol en Oer samengevoegd werden tot één dorp Ulft. Het werd daarmee het grootste dorp van de gemeente. Maar Oer behield zijn eigen kerk en ook zijn eigen karakter. Nog altijd heeft Oer een eigen kermis, een eigen schutterij en een eigen voetbalvereniging, al heet die Ulftse Boys.
Het kerkgebouw is een neoromaanse kruiskerk met een driebeukig schip. Aan de westkant staan ter weerszijden van de westgevel twee torens, met ieder een eigen klokkenstoel en bekroond met lage naaldspitsen. Deze constructie wordt ook wel een dubbeltorenfront genoemd.
102 jaar na de consecratie werd de kerk onttrokken aan de eredienst in 2016. Anno 2020 doet het kerkgebouw dienst als uitvaartcentrum. De kerk en naastgelegen pastorie zijn sinds 2001 samen een rijksmonument. De pastorie wordt particulier bewoond door de huidige eigenaar. Voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld van de Utrechtse beeldhouwer Leo Jungblut. Het stenen beeld werd rond 1920 gebakken bij het Atelier Sint Joris in Beesel.
Locatie:
Antonius van Paduakerk
Dr. Ariënsstraat 1
7071 AH Ulft