Menu
Avondje uit / Bezienswaardigheden / Bredevoort / Nieuws

Stadsbrouwerij De Borghman – Bredevoort

Daar waar in vroeger eeuwen het kasteel Bredevoort heeft gestaan, op ’t Zand, bevindt zich nu Stadsbrouwerij De Borghman.

Een borgman is een edelman, die een bijzondere rol vervulde bij de verdediging van een burcht. Bredevoort was in de late Middeleeuwen een typische borgmansstad. De Heer van Bredevoort gaf hun woonruimte in het stadje in ruil voor verdediging van de burcht bij naderend onheil. In 1494 woonden er acht borgmannen in Bredevoort. Bij een wandeling door het stadje kun je zien dat hun woonplaatsen zijn gemerkt met een wapenschildje met daarop de naam van de betreffende borgman. 

In het pand zat vroeger een school gevestigd. Na het sluiten van de school besloot de gemeente Aalten in eerste instantie om het and te slopen. De Bredevoortse bevolking en diverse organisaties waren het daar niet mee eens en na rijp beraad werd besloten om het pand een maatschappelijke functie te geven. In het kader van Bredevoort Boekenstad werd dat Boek Op ’t Zand. In de voormalige school werden diverse dependances van boekhandels en een koffie- en theeschenkerij gevestigd. Door de opkomst van het internet verloor de boekenhandel in Bredevoort echter steeds meer aan betekenis. Het aantal boekhandels nam af en ook de activiteiten in Boek Op ’t Zand werden minder. Er moesten dus andere oplossingen gezocht worden. 

In 2014 besloot de gemeente Boek op ’t Zand niet langer meer zelf te exploiteren. Na verschillende voorstellen, werd besloten dat de eigenaar van het glas-in-lood atelier dat al in de voormalige school gevestigd was een brouwerij en proeflokaal in het pand mocht vestigen. Sinds 2015 heeft Bredevoort dan ook weer een stadsbrouwerij, waar op ambachtelijke wijze acht verschillende bieren worden gebrouwen. De brouwerij is op afspraak te bezoeken voor rondleidingen. Het proeflokaal is van dinsdag tot donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en van vrijdag tot zondag van 13.00 tot 22.00 uur geopend. 

Locatie:

Stadsbrouwerij De Borghman
’t Zand 25
7126 BG Bredevoort
deborghman.nl