Menu
Tips

Kruisbergse bossen

Een prachtig natuurrijk gebied in de omgeving van Doetinchem. Perfect te combineren met een hapje en drankje in de stad om vervolgens heerlijk uit te waaien in de Kruisbergse bossen.

Natuur

Dit bosgebied met rivierduinen en vennen ligt ten noordwesten van de stad Doetinchem. Waarschijnlijk hebben de Romeinen rond het begin van de jaartelling hier gebivakkeerd. Aan de rand van het bos zijn sporen van de Middeleeuwen te zien, zoals kasteel De Kelder. Wat het bos uniek maakt, is dat er opvallend veel hoogteverschillen te vinden zijn. Ongeveer 10.000 jaar geleden zijn er rivierduinen gevormd door de wind uit eerder afgezet rivierzand. Het hoogste punt bevindt zich op ongeveer 30 meter boven NAP. Dit rivierduinencomplex is goed zichtbaar en zeldzaam. Er zijn vroeger ook veel sloten gegraven door de boeren om het overtollige water af te voeren. Deze zijn hedendaags nog steeds te zien, maar het gebied is een stuk droger geworden. In het bos zijn veel verschillende planten en bomen te zien. Ook kun je wilde dieren als konijnen, hazen, fazanten, uilen en reeën spotten. Het is een prachtig natuurgebied en zeker de moeite waard om een wandeling te gaan maken!

Kasteel De Kelder

De oorspronkelijke naam van het landgoed is Hagen, maar staat nu vooral bekend als Kasteel de Kelder. Dit heeft met grote waarschijnlijk te maken met het grote souterrain van het gebouw. Kasteel De Kelder is in de Middeleeuwen gebouwd als boerderij. In 1656 is het huis in de huidige vorm herbouwd na een brand. Rond 1900 was het huis in gebruik als jachthuis en daarna als padvindersclubhuis. In 1934 werd het huis nogmaals getroffen door een grote brand en vervolgens is het volledig gerestaureerd. Daarna is het in gebruik genomen als streekmuseum. Momenteel is het kasteel te huren voor diners, ontvangsten en feesten. Ook wordt het veel gebruikt als trouwlocatie door de prachtige ligging in het bos, dat zorgt voor een romantische sfeer.

Locatie: Kelderlaan 11, Doetinchem