De Achterhoek

Ontdek de prachtige natuur van de omgeving Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, lekker winkelen in Doetinchem. De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden!

Neem ook eens een kijkje op onderstaande websites!

Coulissenland
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk
088-5405805

Sint Michaëlskerk – Suderwick

Sint Michaëlskerk – Suderwick

De Sint Michaëlskerk in Suderwick is één van de missieposten die de bisschop van Münster, Bernhard von Gahlen, aan de grens liet bouwen toen na de Reformatie de katholieken in de Nederlanden geen kerken meer mochten hebben. 

Christoph Bernhard von Gahlen liet rond 1676 vijf kapelletjes bouwen langs de grens van Nederland met Duitsland “om de erbarmelijke onwetendheid van de gelovigen te verhelpen”. Deze kapelletjes werd gebouwd in Zwillbrock bij Groenlo, Oeding bij Winterswijk, Barlo en Hemden bij Aalten en Suderwick. De kapel in Suderwick werd precies tegen de grens op Duits grondgebied gebouwd, opdat de katholieken uit Dinxperlo ter kerke konden gaan. 

In 1765 werd de kapel vervangen door de barokke Sint Michaëlskerk. Omdat het aantal katholieken in Dinxperlo vrij groot was, bleek deze kerk al snel te klein en werd deze vervangen door het gebouw, zoals het er nu nog staat. Deze werd in 1980 gerestaureerd, waarbij de oude muurschilderingen uit 1913 weer vrij kwamen. 

Locatie:

Sankt Michelkirche
Hellweg 34
D-46399 Bocholt-Suderwick