Menu
Bezienswaardigheden / Gebouwen / Nieuws / Varsseveld

Pompgebouw voormalige waterzuivering – Varsseveld

In het buitengebied van Varsseveld staat aan de Vlakkeeweg het pompgebouw van de voormalige waterzuiveringsinstallatie van de gemeente Wisch.

Halverwege de 19e eeuw werd ontdekt dat veel ziekten werden veroorzaakt door open riolen in dorpen en steden. Langzaam maar zeker kreeg heel Nederland riolering. In 1939 werd aan de huidige Vlakkeeweg door de gemeente Wisch een installatie gebouwd om het rioolwater van Varsseveld en omgeving te zuiveren en vervolgens te kunnen lozen op de Bovenslinge. De installatie bestond uit het pompgebouw op de foto, een slibvergistingstank en een transformatorhuisje. 

Deze drie gebouwen zijn alle drie rijksmonument. Het pompgebouw werd gebouwd in de lijn van de Nieuwe Zakelijkheid, een strakke bouwstijl, bekend van architecten zoals Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Horizontale lijnen overheersen, wat nog eens versterkt wordt door de grote witte dakverstekken en het Vlaams metselverband. In deze stijl gebouwd in een bij uitstek agrarisch gebied geeft dit een uniek beeld voor Nederland. Wie de architect van het pompgebouw was, is niet bekend. 

Het pompgebouw werd in 1969 van de gemeente Wisch overgedragen aan de regionale waterzuivering, die enkele jaren later verderop een geheel nieuwe waterzuivering bouwde, die nu eigendom is van het Waterschap Rijn & IJssel. De oude waterzuivering is geheel particulier eigendom geworden en het pompgebouw is verbouwd tot woonhuis.

Locatie:

Pompgebouw voormalige waterzuivering
Vlakkeeweg 2
7051 GH Varsseveld